Proč chtějí banky znát příjmy žadatele při poskytování půjčky

Pro mnoho lidí je půjčka prakticky sprosté slovo. Pro jiné je to jediná možnost, jak získat dostatek peněz na živobytí, případně si mohli koupit nějakou vytouženou věc. Ať už je to jakkoliv, má člověk v podstatě dvě možnosti. Buď si může půjčit peníze od banky, nebo od nějaké finanční společnosti, která se právě na tyto operace specializuje.výpočet příjmů

Pokud se rozhodnete pro první možnost, počítejte s tím, že budete muset doložit, kolik měsíčně vyděláváte. A nejen vy, ale všichni členové domácnosti, kteří se na jejím chodu podílí. Mnoha lidem to může připadat, že je narušováno jejich soukromí. Banky však mají dobrý důvod, proč chtějí znát příjmy žadatele Nebankovní hypotéky.

Jaký je tedy důvod? Poměrně jednoduchý: zajistit, že klient bude schopen dohodnutou částku bez problému splácet. Můžeme samozřejmě namítnout, že by stačilo dát zákazníkovi podepsat čestné prohlášení, avšak jak víme, lidé nejsou právě nejspolehlivější. A zvláště ne ti, kteří chtějí půjčku.

Lze také namítnout, že se tím poškozuje celý princip půjčky. Pokud totiž dají peníze jen tomu, kdo má dostatečný příjem, pak ti, co ji potřebují nejvíce, na ni nedosáhnou. A v podstatě je to tak. Půjčky v dnešní době nejsou poskytovány proto, aby pomohly vyřešit tíživou finanční situaci, nýbrž proto, aby lidem umožnili koupit si ihned nějakou dražší věc, bez toho, že by na ní museli nejprve našetřit.

Co mají tedy chudí lidé dělat? Jednou z možností je požádat stát o sociální příspěvek v hmotné nouzi. Jistě, nebude nejvyšší, ale přeci jen může pomoci alespoň trochu podpořit onu rodinu. Pokud jim je však z nějakého důvodu zamítnut, je tu ještě možnost půjčky od nebankovní společnosti, kde se nevyžaduje doložení příjmu.ruka natažená pro peníze

To sebou přináší samozřejmě určitá rizika. Nejprve je nutné si uvědomit, že bude pravděpodobně zatížena vyšším úrokem i větším množstvím nejrůznějších poplatků. To samozřejmě celkovou částku, kterou bude muset klient zaplatit, značně zvedne. Je proto dobré si před podpisem smlouvu dobře přečíst, než se upíšeme k něčemu, čeho bychom v budoucnu litovali.

Ovšem nejlepší ze všeho samozřejmě je nepůjčovat si peníze. Samozřejmě ne každý má dostatek peněz na to, aby svou rodinu uživil, ovšem předtím, než se pro ni rozhodneme, je nutné se zamyslet: opravdu není jiná cesta? Skutečně nemohu potřebnou částku nikde ušetřit? Jen tak se vyhneme tomu, že budeme dalších několik let litovat.